Vind veelgestelde vragen, oplossingen en tips in onderstaande lijst. Staat uw vraag er niet tussen? Laat het ons weten!

Zijn er ook handleidingen voor Ozobot?

Klik hier om de handleidingen voor zowel de Ozobot Bit als Evo te downloaden.

Op welke oppervlaktes functioneert Ozobot?

Ozobot functioneert het beste op papier of een digitaal scherm zoals een tablet of laptop. Het is belangrijk dat voor gebruik of bij wisselen tussen oppervlaktes de Ozobot wordt gekalibreerd. Indien dit niet wordt gedaan, kan de robot kleine afwijkingen vertonen. Ozobot is niet geschikt voor buiten. Zand kan in de wieltjes of sensoren raken, waardoor er defecten aan de Ozobot kunnen ontstaan.

Vanaf welke leeftijd is Ozobot geschikt?

Ozobot is niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Wanneer Ozobot gebruikt wordt door kinderen onder de 8 jaar, raden wij aan dat er altijd direct en actief toezicht wordt gehouden door een volwassene.

Is Ozobot waterproof?

Ozobot is niet waterproof. Ozobot dient niet in de mond of in andere vloeibare bestandsdelen gestopt te worden. Ozobot is een elektronisch product en is niet bestand tegen vocht.

Is er ook een uitgebreide handleiding voor Ozobot?

Voor de Nederlandse handleiding van Ozobot Bit 2.0; klik hier!

Hoe kalibreer ik Ozobot?

Het is belangrijk dat Ozobot gekalibreert wordt wanneer hij van oppervlakte veranderd. Bijvoorbeeld wanneer hij op ander papier wordt gebruikt, of wanneer je Ozobot wilt coderen via een digitaal scherm. Bekijk hier op onze kalibratie pagina uitgebreid hoe dat moet.

Wielen schoonmaken

Ozobot is  klein, dus gewoon een beetje stof of vet kan al problemen veroorzaken in de aandrijving. Reinigen is dus belangrijk, maar schoonmaken met water en zeep maakt Ozobot (natuurlijk) kapot. In plaats daarvan neem je een schoon wit vel papier. Zet nu Ozobot’s wielen op het papier en rij zachtjes heen en weer op het papier. Ozobot’s wielen zijn weer schoon!

Ozobot opladen

Ozobot’s motor wordt gevoed door een kleine batterij, eenzelfde als mobiele telefoons maar dan nog kleiner. Als Ozobot rood knippert, dan zal de batterij moeten worden opgeladen. Steek de speciale USB-kabel aan op een computer en sluit de andere kant van de kabel op de Ozobot aan. Wanneer de batterij bijna volledig is opgeladen, begint de Ozobot groen te knipperen. De Ozobot geeft een onderbroken groen licht als hij helemaal is opgeladen.

Ozobot afstemmen

Als je merkt dat Ozobot niet goed draait of niet in een rechte lijn rijdt kan het afstemmen van de motoren helpen om dit gedrag te corrigeren. Open op een tablet de Ozobot Draw of Ozo Groove app en ga naar het hoofdmenu -> tune up -> tune motoren en volg de aanwijzingen.

Ozobot knippert rood, werkt niet goed of rijdt langzaam

Het kan zijn dat de Ozobot moet worden opgeladen. Als de Ozobot rood knippert, is dit zeker het geval. Steek de meegeleverde USB-kabel aan op een computer en sluit de andere kant van de kabel op de Ozobot aan. Wanneer de batterij bijna volledig is opgeladen, begint de Ozobot groen te knipperen. De Ozobot geeft een ononderbroken groen licht als hij helemaal is opgeladen.

Ozobot wijkt af

Een beetje stof of vet kan al problemen veroorzaken in de aandrijving, waardoor de Ozobot afwijkt van lijnen of moeite heeft met rijden.  Neem een schoon wit vel papier en zet Ozobot’s wielen op het papier. Rij zachtjes heen en weer op het papier. Klaar! Let op: Reinigen met water en zeep maakt de Ozobot kapot.

Heeft dit niet geholpen? Dan kan het afstemmen van de motoren helpen. Open op een tablet de Ozobot Draw of Ozo Groove app en ga naar het hoofdmenu -> tune up -> tune motoren en volg de aanwijzingen.

Ozobot volgt geen lijnen meer

Het is belangrijk dat bij elke wisseling van oppervlakte de Ozobot wordt gekalibreerd. Indien dit niet wordt gedaan, komt het regelmatig voor dat de Ozobot niet meer juist functioneert, zoals bijvoorbeeld het niet (meer) volgen van lijnen. Kalibreer de Ozobot voor de oppervlakte waarop hij gebruikt gaat worden. De kalibratie voor digitaal en papier verschillen van elkaar.

Ozobot volgt de lijnen niet

Lijnen tekenen voor Ozobot is heel gemakkelijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Lees hier onze tips zodat Ozobot zeker weten jouw lijnen volgt!

Ozobot leest mijn codes niet

Codes tekenen voor Ozobot is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. We hebben hiervoor een aparte pagina aangemaakt met tips waardoor Ozobot hoogstwaarschijnlijk nu wél jouw codes leest! Vind de pagina hier en scroll iets door naar onderen.

Codes inladen bij Ozobot Evo

Wanneer je op Ozoblockly een code hebt gemaakt die wilt inladen op Ozobot Evo, raden wij aan om dit via de Ozobot Evo app te doen. Verbind Ozobot Evo met de app via bluetooth. Vervolgens kan er op Ozoblockly.com ingelogd worden met hetzelfde account als de inloggegevens van de app. Hierna is het mogelijk om op afstand de geprogrammeerde Ozoblockly codes eenvoudig in te laden op Ozobot Evo.

Bekijk alle conformiteitsverklarings documenten hier.